top of page

Arjen yksinäiset

ARJEN YKSINÄISET – Ofelia-ryhmä

Hämeenlinnalaisen Ofelia-ryhmän esitys Arjen Yksinäiset käsittelee rooleja, roolittumista ja roolittamista.

Erilaiset tärkeät tehtävät ja niiden myötä syntyneet roolit ohjaavat käyttäytymistämme sosiaalisissa tilanteissa ja ne onkin alun perin luotu ihmisyhteisömme suojaksi. Roolien kautta osaamme sanoittaa itseämme muille, ne kielivät statuksestamme, ammatistamme tai vahvuuksistamme.

 

Roolit myös kannattelevat meitä putoamasta tekemättömyyden tilaan. Mutta mitä käy silloin kun sinulle annettu rooli ei tunnu omalta? Tai kun otat jonkun roolin kantaaksesi ja alat kompuroida?

 

Arjen Yksinäiset -esitys on yritys valottaa omaa puhdasta sisintämme ja kurkottaa ulos vangitsevien rooliemme varjoista. Esitys liikkuu niillä rajapinnoilla, joissa lähellemme astuu ”joku toinen” ja alkaa häiritä meitä pelkällä olemuksellaan. Se kysyy mitä kaikkea meihin onkaan sisäänrakennettu ja mistä olemme oppineet kaiken minkä luulemme tietävämme.

 

Esitys on myös kunnianosoitus olennaisimmalle osalle itseämme – omalle rehelliselle sisimmällemme. Sen tarkoitus on manifestoida kaikki kompastelijat pimeydestä valoon.

 

Esityksen ensimmäinen puoliaika on rakenteeltaan fragmentaarinen ja toinen puoliaika esittelee Ossianin, keski-ikäisen valkoisen heteromiehen, joka joutuu kriisiin.

Arjen Yksinäiset on hämeenlinnalaisen Ofelia-ryhmän ensimmäinen kantaesitys.

 

Kaikki materiaali, jota esityksessä nähdään on ideoitu, kerätty ja harjoiteltu työpajoissa. Ofelia-ryhmän työtapa on demokraattinen: kaikki ryhmän jäsenet ovat tasa-arvoisessa asemassa sisällön tuottamisen suhteen.

 

Jokainen ryhmän jäsen on tuonut työpajoihin omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan valittuun aiheeseen liittyen. Esitysmateriaali on tekijöilleen hyvin henkilökohtainen.

 

Arjen Yksinäiset on näyttelijä Ria Katajan ensimmäinen ohjaustyö.

Esitys jatkaa kiertue-esityksenä!

ks. lisää Esityskalenterista

Työryhmä:

Lavalla: Marjo Maula, Miikka J. Anttila ja Neea Viitamäki

Äänisuunnittelu ja tekniikka:  Esko Paavola

Valosuunnittelu: Veikko Pulli

Liikekonsultti: Panu Varstala

Lavastus/puvustus: Ofelia-ryhmä

Ohjaus: Ria Kataja

Tuotanto: Ofelia-ryhmä

https://www.facebook.com/ofeliaryhma/

 

Ria Kataja Radio Helsingin haastattelussa: https://www.youtube.com/watch?v=GrONLa3-468

Sukkahousukampanja:

#arjenyksinaiset

https://www.facebook.com/events/119867808691951/

https://www.facebook.com/ofeliaryhma/

Hämeenlinnan esityksen yhteistyökumppanit:

Nanso Group, Café Kukko, Vanajan keksi, Parolantien kukkapalvelu, SPR (Hämeenlinnan osasto), Setlementtiliitto, Hämeen karateseura, Zonta club of Hämeenlinna, Hämeenlinnan voimisteluseura

Press:

Keskisuomalainen:

"Herttileijaa, miten hyvä esitys..."

Teatterikärpänen:

"Kiitos Ofelia-ryhmä! Arjen yksinäiset jätti jäljen..."

Tekstiluola:

"Arjen yksinäiset tarjosi tunteita ja viihdettä laidasta laitaan: kosketti, nauratti, hämmensi, yllätti, sai aikaan kylmiä väreitä ja paljon heränneitä ajatuksia."

Katsojakommentteja:

"Kiitos sykähdyttävästä elämyksestä Ofelia Ryhmä Marjo Maula, Neea Viitamäki, Miikka J. Anttila ja ohjaaja Ria Kataja! Hieno, koskettava ja erikoinen esitys! Hauska ja surullinen, yhtäaikaa! Harvoin näkee ja kokee vastaavaa. Kiitos hienosta, todella intensiivisestä näyttelijäntyöstä! Ja herkkyydestä. Tiesin Ria Katajan olevan taitava ja uniikki näyttelijä. Nyt tiedän hänen olevan myös uniikki ohjaaja!"

- Ilkka Heiskanen, näyttelijä

"
Arjen Yksinäiset oli minulle pienen ihmisen väkevä sinfonia - äänien, valojen, varjojen, liikkeen herkkiä, rajuja, rujoja sointuja, tragedioita - kenen tahansa meistä tarinoita. Ravistelee, avaa, itkettää naurattaakin, jälkiväristelee. Rohkea, erilainen, syvä esitys! Todella hienosti rakennettu kokonaisuus, jonka jokaisella osittain hämmentävälläkin osalla on merkittävä roolinsa kokonaisuudessa. Niin kuin rooleilla elämässä on. Kiitos teatterielämyksestä Ofelia-ryhmä! Olette järkyttävän hyviä!"
- Tuija Tiala, Saksan ja ruotsin kielen lehtori, Yrittäjyyskasvatusvalmentaja, Hämeenlinnan Lyseon lukio

"
Hämeenlinnassa, Taidekasarmilla, on just nyt tarjolla ravisteleva, riemukas, traaginen ja syvälle ihmisyyden ytimiin sukeltava Arjen yksinäiset. Jos haluat poistua mieli täynnä myllääviä kysymyksiä, miettiä mistä me oikein me kaikki elämän tyypit koostummekaan ja olla hetken olennaisen äärellä, niin äkkiä hommaamaan liput..."
- Ani Kellomäki, Freelancer-toimittaja, kirjailija

"
...Kävin katsomassa Ofelia-ryhmän ennakkoesityksen Arjen yksinäiset. Työpajatyöskentelynä rakennettu, Ria Katajan ohjaama esitys oli yllättävä, hämmentävä, koskettava, hauskakin. Jätti miettimään. Neea Viitamäki, Marrjo Maula ja Miikka J. Anttila tekivät vakuuttavaa työtä näyttämöllä... Onnea ja menestystä intohimoiselle ryhmälle!"
- Aino Järvinen, katsoja

"
Kiitos Ofelia-ryhmä rohkeudesta, herkkyydestä, hulluudesta, heittäytymisestä ja läsnäolosta. Vaikutuin, innostuin ja menin hiljaiseksi teistä... Riipaisevan kaunista katseltavaa!"
- Johanna Reilin, näyttelijä Hämeenlinnan Teatteri

bottom of page